Corvin Studio-Stílus és elegancia a kertben.

 


Kerttervezés – Tervezzünk kertet ! 


 

 

KertrajzCsak keveseknek adatik meg, hogy olyan házba költözhet, amelyiknek pontosan olyan kertje van, amilyet szeretne. Ám legtöbbük képességeit meghaladja annak kitalálása és megtervezése, hogy milyen más növények és új látványelemek legyenek benne a régiek helyett. Mi segítünk abban, hogy elkezdjen velünk együtt tervezőként gondolkodni.

Nagyon fontos tudni és elfogadni, hogy telefonos beszélgetés vagy levelezés alapján nem lehet kerttervezést és árajánlatot készíteni. Ennek alapja egy alapos felmérés a kertjében és a személyes egyeztetés. Ekkor tudjuk megbeszélni és pontosítani az elvárásokat és ilyenkor tudjuk felvázolni a tervezés folyamatait, egy portfólió alapján bemutatni a munkálatok folyamatát lépésről lépésre. Fontos számunkra, hogy a kedves megrendelő pontosan tudja, mire számíthat egy ilyen építkezés ideje alatt és teljes mértékben átlátható legyen számára az otthonára fordított befektetés.

 

Ha már eldöntöttük, hogy szükség van kerttervre, akkor a legelső dokumentáció, amit megrendelhet, egy méretarányos koncepcióterv, színes felülnézeti rajz, mely a következőket tartalmazza: 

 - a kertépítéshez szükséges valamennyi információt, kerti elemek, díszletek, építmények elhelyezését, azoknak formáját és a növények listáját (kiültetési tervet nem tartalmaz).

 

Nem tartalmazza: automata öntözőrendszer kiviteli tervét, díszvilágítás tervet, 3D látványtervet és költségvetési kiírást. A tervezés költsége minden esetbe anyagi vonzattal jár, a kert komplexitásától függően, de minimum 120.000 Ft ellenében áll módunkban a fenti dokumentációt benyújtani. Abban az esetben, ha a terv, akár többszörös átbeszélések után elfogadásra került, elkészítjük a költségvetési kiírást is. A kertépítés megrendelése esetén a kerttervezés díját jóváírjuk a végső elszámolásból.

 

Az alábbiakban szeretnénk megosztani a kedves olvasóval kerttervezési filozófiánk alapjait, melyek azok a legfontosabb szempontok, amelyek igazán különlegessé varázsolhatják a kertjét.

 

Kerttervezési filozófiánk alapkövei:Vonalak, határok:

 

Vonalak,határok

A vonalak és ezek dinamikája talán a legfontosabb és leghasznosabb szempontja a kerttervezésnek. Mindent, ami a kertben van, vonalak kötnek össze. Gondoljunk a fa törzsére, a távoli horizontra, arra a határvonalra, ahol a gyepfelület véget ér, a járófelületekre, az utakra, vagy akár a kerítésre. A kert különböző vonalai egyértelmű és könnyen beazonosítható határt és egyben kapcsot alkotnak, mellyel egyesíthetjük a kert látványát.Ezeket a vonalakat négy csoportra bonthatjuk: íves, egyenes, vízszintes és függőleges. Egyformán fontos mind a négy fajta vonalvezetés, külön-külön más célt szolgálnak és más hatást keltene:

  • Az erős és dinamikus vonalak segítenek kiemelni fontos részleteket a tájban, emellett vezetnek is a kertben.
  • Az ívek figyelemfelkeltők, nagyrészt ágyások meghatározására alkalmasak.
  • Az egyenes vonalak pedig egyfajta rendet sugároznak.
  • A vízszintes vonalak nyugtatóan hatnak, stabilitást fejeznek ki, gondoljunk csak az óceánra, ahogyan kifeszül és kisimul az égre, megdönthetetlen nyugalmat sugározva.

 

Kerti díszvilágítás:

 

Kerti világítás Mi lehet szebb annál, mint kora reggel vagy este a kertben, amikor a növények szinte izzanak a meleg háttérvilágításban? Ki tagadhatná le, hogy a fény ad életet a növényeknek?

A fény és az árnyék megváltoztatja a színeket és a növények jellegét. Az erős fénynek ugyanolyan tulajdonsága van, mint a meleg színeknek, közelebb érezzük a tárgyakat magunkhoz, mint amennyire valójában vannak. Kreatív elhelyezéssel elérhetjük a természetes megvilágítás hatását, de nem kell megijedni a mesterségesnek tűnő kihelyezéstől sem, sok esetben pont ez a fajta kiépítés alkotja meg a kívánt hatást.

 

 

Textúra

Textúra:

 

Érzelmeket idéznek elő! A különböző felületek, a tapintásuk, a látványuk, az illatok, mind olyan jellemzők, amelyek „meghívnak” egy kerti sétára. A növényi csoportok előrelátó kiültetése és kellő gondozása mindig megtérül a látványban. Beszélhetünk a kerti építmények anyagairól is, pavilonokról melyek a közepesen meghatározó textúrák közé esnek, de ugyanúgy tapintható és látható elemei kertünknek. Szoktuk használni azt a kifejezést, hogy nem árt egy kis drámát vinni az anyagok világába.

 

 

 

Formák:

 

Egy kert, ahol nincsenek erős, kontrasztos formák olyanná válik, mint egy dal ritmus nélkül. A kertben található növények és tárgyak célja, hogy fel tudjuk osztani a teret és funkcióit kellőképpen tagoljuk. A növényeket kreatívan csoportosítva elérhetjük a kert hullámzó ritmusát.

Az ismételt, keskeny függőleges vonalak ugyancsak stabilitást sugároznak, ritka az az eset, amikor egy darab növény önmagában jól mutatna és nem lenne zavaró látvány egy kerti ágyásban.

 

Arányok:

 

Az arányosság nagyon fontos szempont egy kert tervezésében. Nem ültethetünk egy 20 méteres fát egy kis kert kellős közepébe vagy a ház sarkába, se a terasz mellé. Teret kell hagyni a növényágyásoknak, a ház körül és az épületeket is óvni kell a károsodástól.

 

Egyensúly:Egyensúly

 

A vizuális egyensúlyt úgy érhetjük el, ha az elemek mindkét oldalán egy valós vagy képzeletbeli tengelyt helyezünk el, amelyek egyenlők egymással. Ne okozzunk zavaros látványt.

 

 

Egységesség:

 

Akkor beszélhetünk egységességről, amikor az összes alapvető kerttervezési elvet pontosan követtük és egy kiegyensúlyozott, harmonikus és izgalmas kertet kaptunk, amely megfelel az igényeinknek.

 

Kontraszt a kertben:

 

Hangsúlyozzuk a különbséget a növények és tárgyak környékén, igy elkerülhetjük azt, hogy kiszámítható legyen egy kert. Persze fontos mértékkel használni az ilyen fajta kiemeléseket, mert zavaróvá válhat a szemnek. Látványos kontrasztos megjelenést akár két növénnyel is okozhatunk, pl. egy boróka előtt a red twig som téli látványa is tökéletes erre a célra. Végül ki kell emelni azt a tényt, hogy a virágok színvilága, a levelek formája és a növények habitusa okozta kontraszt a legfontosabb szempont egy kert tervezésénél.

 

Szinek:

 

Szinek

A színek vonzzák a tekintetet, hangulatunkat befolyásolják és tükrözik az aktuális évszakot. Olyan, mint egy erős, mindent egyesítő eszköz. Egyes színek versengenek a figyelemért, mások pedig harmonizálnak. A kék, a lila, a zöld maradásra bír és megnyugtat, míg a vörös, a narancs és a sárga élénkít, vadít. Az igazi móka az, amikor saját magunkat fejezzük ki kertünkben a színekkel.

Bár a kert ékessége a virág, túl sok szint nem szabad bevinni a kertünkbe, mert kaotikussá válik. Ne feledjük, csak a kiegyensúlyozott színvilág fog kellemes hatást kelteni.

 

 

Ritmus:

 

A ritmus és ismétlődés kialakításában az egyik legfontosabb tényező, hogy mennyire jól helyezzük el a kertben mindazt, amit beleterveztünk, a különböző alkotóelemek milyen kontrasztot alkotnak egymással, mennyire vannak egyensúlyban.

A ritmus nem feltétlenül jelenti azt, hogy kötelező ugyanazt az elemet, növényt újra felhasználni, elég a formákat visszatükrözni, összhangba hozni a kertben.

 

Változatosság:Változatosság

 

Ahogy kiválasztjuk a párunkat is, hogy kivel szeretnénk vacsorázni, úgy válogathatjuk meg kedvünkre a növénykombinációkat is.

A motívumok és fókuszpontok teszik még érdekesebbé kertünket, igy a táj sokkal értékesebb lesz. Használjuk őket takarékosan, hogy maximalizáljuk az egyéni hatást. Elég alkalmi árnyalatokat (kerti pavilon, szobor stb.) használnunk, amelyek elősegítik az egyensúly kialakítását és meghatározó referenciapontokká válhatnak a háttérben.

 

Forduljon hozzánk bizalommal, akár e-mailen, akár telefonon. Minden kérdé-sére készséggel válaszolunk. Kerttervezés,kertépítés,automata öntözőrendszerek telepítése, kertdesign, kerttervek, 3D látványtervek, kerti tavak, sziklakertek, egyedi tervezésű kerti bútorok, elegáns és precíz kivitelezés a Corvin Studio-tól!

 

Corvin Studio 

Tóth Sándor

Kerttervező, kertépítő 

Tel: +36 20 391 87 84  

 

 

 

         

 

KAPCSOLAT

E-MAIL: info@corvinstudio.hu
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk