Olvason Corvin Studio tervezési folyamataiban.

  


                                                           Tervezési folyamatok


 

 

Flaminfo garden

 

Akár új kertet tervezünk, akár a régit szeretnénk felújítani, megújítani, szükségünk lesz egy jó tervre. Ne feledjük, a kerttervezés hibáit nehéz és költséges kijavítani, legjobb, ha eleve jó tervekkel látunk neki. A tervezés megéri a befektetett energiát, hiszen egy harmonikus kertben boldog, kiegyensúlyozott élet vár ránk.                                               Milyen legyen a kertünk?


We are in the garden nowA kerttervezés első lépése, hogy tudnunk kell, milyen kertet szeretnénk. Díszkertet, családi pihenőkertet, haszonkertet, esetleg mindhármat egyszerre? Mérjük fel családunkat, szokásainkat, határozzuk meg, hogy mire van szükségünk: játszótérre, egy csendes zugra, fűszerkertre, kerti házikóra, helyre nagyobb összejövetelekhez stb.


Ezután gondolatban alakítsuk ki leendő kertünk stílusát. Ebben a kérdésben természetesen kizárólag magunk dönthetünk, hiszen csak a kert tulajdonosa tudja, neki mi tetszik a legjobban, ő hol érezné magát a legotthonosabban. Tervezhetünk szabályos vagy éppen buján szabálytalan növényzetet, mediterrán, modern vagy romantikus angolkertet. Döntés előtt nézzünk alaposan körül, menjünk el pár kertbe. Mérlegeljük, hogy a telek természetes környezetébe mi illik leginkább, hiszen csak a kettő harmonikus szimbiózisa ad majd igazán megfelelő végeredményt.


Ha kiválasztottuk a hozzánk legközelebb álló stílust, tervezés előtt gondoljuk azt is át, hogy mennyi időnk és pénzünk lesz a kert kialakítására, illetve karbantartására. Amennyiben kevés időnk, tervezzünk könnyen fenntartható kertet, vagy ha futja rá, kalkuláljunk be a költségvetésünkbe egy kertészt, aki rendbe tartja. Ha pedig van időnk, és szeretjük a kerttel járó munkát, akkor nyugodtan gondolkozhatunk sok gondozást igénylő növényekben is. 

 

                                                                Konkrét tervezés

 

Pillanatkép

Ha ne jó helyre kerülnek a kerti építmények, ha nem megfelelő a terep, a vízlevezetés, ha nem jó helyre ültettük a fákat és nagyobb cserjéket, később nehéz és költséges lesz a rossz döntések korrigálása. Legjobb, ha eleve korrekt és mindenre kiterjedő tervvel állunk neki a kertépítésnek.


Tervezésnél az első lépés mindig a terep pontos felmérése legyen, hiszen az alapvető adottságokat nehéz kikerülni. A helyszínrajz helyett készítsünk új méretarányos rajzot, legjobb 1:100 méretben. Ezen jelöljük be a meglévő épületeket, a megtartani kívánt növényeket, a kutat, a villamos és vízcsatlakozási helyeket, utakat stb. Mérjük fel a felszíni viszonyokat, a szélirányt, a kert benapozottságát, a talaj adottságait is, hiszen ez mind mind meghatározza majd, hogy hová milyen növényeket választhatunk.


Csak ezután kezdődhet a konkrét tervezés. Osszuk fel a területet, határozzuk meg, hogy milyen funkció hová kerüljön. A kiosztásnál a család minden tagjának igényeit vegyünk figyelembe, kalkuláljunk az évek múlásával, hiszen a gyerekek növekedésével mindig új és újabb funkciókra lesz szükségünk. Tervezzünk úgy, hogy legyen lehetőség kisebb változtatásokra. Ha ma nincs is elég pénzünk a tökéletes kertre, tervezzük meg mégis, és a kivitelezést végezzük szakaszosan.


A tervezésnél ne csak alaprajzi szinten gondolkodjunk. Fontos, hogy három dimenzióban lássuk a kertet, csak igy tudjuk pontosan meghatározni az árnyékokat, fényeket, térhatárolásokat. Jelöljük ki, hová szeretnénk virágos kertet, hová cserjés beültetést, nagy fákat vagy kapaszkodó növényeket, hol kell belátás vagy zaj elleni védelem, árnyékolás. Fontos a harmónia, a színek, formák, mennyiségek aránya. Fontos, hogy a kert ne csak önmagában legyen szép, alkossunk harmonikus egységet a telken lévő épületekkel és a kertet körülvevő természetes környezettel. Viseljünk sok gondot a tereprendezésre, mert az a legvéglegesebb dolog egy kertben.  A növényeket, ha költségesen is, de le lehet cserélni, át lehet ültetni, ám a terep megváltoztatása már bonyolultabb dolog.

 

Nyár, kert, lifestyleMint az láthatjuk, nagyon sok szempontot kell figyelembe venni tervezés közben. Ha elsőre tökéleteset akar alkotni, bízza szakemberre a tervezés, tervezzenek együtt kertet és engedje, hogy rutinos, már sokat tapasztalt építő alkossa meg a legkedvesebb helyet az otthonába. A kertbe tervezett anyagok többsége élő nagyságában, színében, formájában állandóan változik. Az amatőr kerttervezőnek nehéz eldönteni, hogy amit ma csemeteként vagy palántaként megvásárol, hogy fog a kertben mutatni pár év múlva. Ugyanilyen nehéz feladat a tereket, fókuszpontokat úgy kialakítani, hogy az minden évszakban a tőle várt pompában tündököljön, ezért jól jöhet a profi segítség.

Corvin Studio

Tel: +36 20 391 87 84  

KAPCSOLAT

E-MAIL: info@corvinstudio.hu
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk